ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Α’ ΤΑΞΕΩΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Αρχείο Εκδηλώσεων 2016

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 | Ωρα 08:00

Επίσκεψη: Σπήλαιο Παιανίας/Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Το επιβλητικό Σπήλαιο Παιανίας ηλικίας 2 εκατομμυρίων ετών και το μοναδικό σε εκθέματα Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας 

Η Εστία Νέας Σμύρνης διοργανώνει επίσκεψη στο Σπήλαιο Παιανίας (Κουτούκι) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας. Φαγητό στα Καλύβια.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη Γραμματεία της Εστίας,  Δευτέρα με Παρασκευή 09:00 - 17:00 στα τηλ: 210 93 33 702 και 210 93 30 274

 Σπήλαιο Παιανίας

Το επιβλητικό Σπήλαιο της Παιανίας, ηλικία 2 εκατομμυρίων ετών! βρίσκεται στην ανατολική πλαγιά του Υμηττού, στο Δήμο Παιανίας, σε υψόμετρο 510 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ανακαλύφθηκε το 1928 από κατοίκους της περιοχής όταν ένα νεαρό πρόβατο έπεσε σε μία τρύπα που υπήρχε στο έδαφος. Ο βοσκός άκουσε το βέλασμα του προβάτου και ανακάλυψε μία μικρή χαραμάδα στα πετρώματα του βουνού. Για να το πιάσει, ζήτησε τη βοήθεια ενός κατασκευαστή πηγαδιών, ο οποίος μπαίνοντας στη χαραμάδα ένιωσε ένα ρεύμα αέρα να τον διαπερνά.

Πρώτος εξερευνητής του Σπηλαίου θεωρείται ο δημοσιογράφος Δ. Χατζόπουλος, ο οποίος, με τη βοήθεια των κατοίκων της περιοχής, πραγματοποίησε την πρώτη κάθοδο από την φυσική είσοδο του σπηλαίου, όπου προηγουμένως είχε πέσει το πρόβατο.

Το Σπήλαιο, χαρτογραφήθηκε το 1954 από τον Γιάννη και την Άννα Πετροχείλου της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Η φυσική ομορφιά του σπηλαίου και η μικρή απόστασή του από την Αθήνα συντέλεσε στην τουριστική του αξιοποίηση κατά τη δεκαετία του ’60. Για το σκοπό αυτό κατασκευάσθηκε τεχνητή είσοδος με τη μορφή σήραγγας στη δυτική πλευρά του σπηλαίου και τουριστική διαδρομή μήκους 350 μ. 

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Το εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας βρίσκεται σε απόσταση μόλις 200μ. από τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, ενός από τα σημαντικότερα αρχαία ιερά της Αττικής.  Στη νέα μόνιμη έκθεση, προβάλλονται σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές και μουσειογραφικές μεθόδους τα πλούσια και ποικίλα ευρήματα από την ανασκαφή του ιερού της Βραυρώνας, καθώς και αρχαιότητες από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογαίας. Στην έκθεση παρουσιάζονται η ιστορία της Βραυρώνας (προϊστορικοί οικισμοί και αρχαίος δήμος Φιλαϊδών), τα μνημεία του ιερού της Αρτέμιδας και της ευρύτερης περιοχής της Βραυρώνας, οι παραδόσεις που σχετίζονται με την ίδρυση του ιερού, η λατρεία και οι ιδιότητες της θεάς, καθώς και η ιστορία της Μεσογαίας μέσα από την παρουσίαση των ανασκαφικών ερευνών σε αντιπροσωπευτικούς δήμους της. Ο εκθεσιακός χώρος αναπτύσσεται σε ένα επίπεδο και περιλαμβάνει τον προθάλαμο, πέντε αίθουσες και ένα αίθριο.

Στο Mουσείο στεγάζονται επίσης, οι αποθήκες φύλαξης των αρχαιοτήτων και τα εργαστήρια συντήρησης μετάλλινων, κεραμικών και λίθινων ευρημάτων.