Εργαστήρι Εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων

Η Εστία Νέας Σμύρνης, σεβόμενη της μακραίωνη Μικρασιατική μουσική παράδοση, εντάσσει στα Επιμορφωτικά της Τμήματα ένα ξεχωριστό Εργαστήρι εκμάθησης Παραδοσιακών Οργάνων.

Το Εργαστήρι αποτελείται από τρία αυτοτελή Τμήματα:

 · Τμήμα εκμάθησης για Κανονάκι

egxorda

Στα μαθήματα θα γίνει παρουσίαση και γνωριμία με το όργανο. Παρουσίαση κάποιων ιστορικών στοιχείων γύρω απ το όργανο καθώς και του ρεπερτορίου που συναντάται. Διδασκαλεία των βασικών τεχνικών και ασκήσεων γύρω απ το όργανο. Συνδυαστικά θα δίνονται επιλεγμένα κομμάτια απ το ρεπερτόριο που συναντάται το κανονάκι. Επίσης θα γίνονται και θεωρητικά μαθήματα για την καλύτερη κατανόηση των μουσικών όρων.

Έναρξη μαθημάτων: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, ώρα 18:30

Καθηγητής: Χριστοδούλου Μανώλης

Ο Μανώλης Χριστοδούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1990.

Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το πιάνο, μελετώντας την δυτική κλασσική μουσική, αλλά και την ελληνική έντεχνη, λαϊκή και ρεμπέτικη μουσική μελετώντας συνθέτες όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Μ. Λοΐζος, ο Τσιτσάνης, ο Βαμβακάρης κ.α. Παράλληλα μελέτησε την δυτική αρμονία, Ντικτέ αλλά και σολφέζ.

Τελειώνοντας το σχολείο, το 2009 ξεκίνησε τη φοίτησή του στο τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής στην Άρτα. Με αφορμή την εισαγωγή του στο τμήμα ξεκίνησε και η ενασχόλησή του με το κανονάκι και η αναζήτησή του στις μουσικές των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Πήρε μαθήματα από έλληνες καταξιωμένους δεξιοτέχνες ξεκινώντας με τον Μ. Καρπάθιο αλλά και στη σχολή με τον Απ. Τσαρδάκα.

Παράλληλα φοίτησε και στο ιστορικό κονσερβατόριο της Κωνσταντινούπολης “ITU”, παίρνοντας και εκεί μαθήματα γύρω απ την ανατολίτικη μουσική θεωρία αλλά και το κανονάκι από τούρκους καταξιωμένους μουσικούς και οργανοπαίχτες. Ενώ ασχολήθηκε, κάνοντας μαθήματα, και με τη βυζαντινή μουσική.

Ήδη απ’ το 2010 ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική κυρίως ως οργανοπαίχτης στο κανονάκι. Είναι απ’ τους ιδρυτές του σχήματος «Δυσanatolia», παίζοντας και συμμετέχοντας σε πολλά και μεγάλα φεστιβάλ και μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα και την Κωνσταντινούπολη, καθώς και στη τούρκικη κρατική τηλεόραση σε ρεπορτάζ και εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης και ραδιοφωνίας.

To 2016 συμμετέχει με κάποιες συνθέσεις στο soundtrack του ντοκιμαντέρ «Argo Navis» το οποίο βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Έχει παίξει και έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους καλλιτέχνες, παίζοντας σε μουσικές σκηνές αλλά και μουσικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα.

Πληροφορίες & Εγγραφές: στα τηλέφωνα 210 93 30 274 & 210 93 33702

Από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 με 12:00 το πρωί στη Γραμματεία της Εστίας Νέας Σμύρνης.

 

· Τμήμα εκμάθησης Κρουστών

krousta

Καθηγητής: Σκουρκέας Στρατής

Πληροφορίες & Εγγραφές: στα τηλέφωνα 210 93 30 274 & 210 93 33702

Από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 με 12:00 το πρωί στη Γραμματεία της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Ο Στρατής Σκουρκέας είναι τελειόφοιτος του τμήματος Λαικής και Παραδοσιακής Μουσικής του Τ.Ε.Ι Ηπείρου με ειδίκευση στα Κρουστά.

Από το 2012 έως το 2016 παρακολούθησε τέσσερις κύκλους σπουδών στο ΚΕ.Σ.Α.Μ ( Κέντρο Σπουδών Ανατολικής Μουσικής) με θέμα την Τροπική Θεωρία και την Οθωμανική Μουσική, δύο κύκλους σπουδών με θέμα την Λαϊκή Θεωρία και το Αστικό Μεσοπολεμικό Ρεπερτόριο και δυο κύκλους σπουδών με θέμα την εκμάθηση και το ρεπερτόριο του Πολίτικου Λαούτου ή Λάφτας (Lavta) (2008) ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ.

Την ίδια περίοδο, στο πλαίσιο της Πρακτικής του Ασκησης, Οργάνωσε το Τμήμα Κρουστών του ΚΕ.Σ.Α.Μ, όπου και δίδασκε.

 Το 2014, μπαίνει στη δισκογραφία με το Motivasyon, όπου κάνει κρουστά-ενορχήστρωση κρουστών στην ιδιωτική παραγωγή, ΜLK.

Το 2016 συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ " Janus’ Legacy: Refugee Passage" στο Ευρωπαικό Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το 2015, μετέχει στους  "Αμανέδες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο" στο πλαίσιο του Προγράμματος Πέλαγος Πολιτισμού Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, -Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΕΣΠΑ).

Έκτοτε, κάνει συναυλίες σε Τουρκία και Ελλάδα με σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι Σόλων Λέκκας, Γιώργος Ψάλτης, Νίκος Ανδρίκος, Απόστολος Τσαρδάκας, Κατερίνα Δούκα, Ρία Ελληνίδου, Βαγγέλης Καρίπης, Ταξιάρχης Γεωργούλης, Σοφία Ευκλείδου, Γιώτα Μιχαλέλλη, Μάνος Κουτσαγκελίδης, Γιάννης Νιάρχος, Μάρκος Σκούλιος, Θεοδώρα Αθανασίου, το μουσικό σχήμα από Κωσταντινούπολη Café Aman Istanbul κ.α.

 

Τμήμα εκμάθησης εγχόρδων (Ούτι)

egxorda

 Καθηγητής: Ταξιάρχης Γεωργούλης

Πληροφορίες & Εγγραφές: στα τηλέφωνα 210 93 30 274 & 210 93 33702

Από Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 με 12:00 το πρωί στη Γραμματεία της Εστίας Νέας Σμύρνης.

 Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1993.

Η ενασχόληση του με την μουσική ξεκίνησε στα οκτώ του χρόνια, με το μπουζούκι.

Μερικά χρόνια αργότερα ασχολήθηκε με το στεριανό λαούτο, υπό την καθοδήγηση του Ηλία Καππάκου και μετέπειτα του Χρήστου Ζώτου, παίζοντας σε φεστιβάλ και συναυλίες ανά την Ελλάδα.

Παρακολούθησε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Ιωάννη Πλεμμένο. Το 2009 μπήκε στα μονοπάτια του ουτιού με τον Νίκο Παλαιολόγο.

Μετέπειτα συμμετείχε σε πολυάριθμα σεμινάρια του μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος με τον Yurdal Tokcan, Erkan Ogur, Omer Erdogdular, Ευγένιο Βούλγαρη, Περικλή Παπαπετρόπουλο, Σωκράτη Σινόπουλο, Χάρη Λαμπράκη, Joseph Tawardos και Ross Daly.

Έζησε για δυο χρόνια στην Κρήτη όπου μαθήτευσε με τον Ross Daly, με τον οποίον εξακολουθεί να συνεργάζεται ως μέλος του κουαρτέτου του μαζί με τους Κέλυ Θωμά και Σοφία Ευκλείδου.

Συνεργάστηκεί με σπουδαίους μουσικούς όπως οι Ahmet Erdogdular, Omer Erdogdular, Zohar Fresco, Μιχάλης Κονταξάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Νίκος Ανδρίκος, Γιώργος Ψάλτης, Βαγγέλης Καρίπης, Νίκος Παλαιολόγος, Σοφία Ευκλείδου, Σοφία Λαμπροπούλου, Γιώργος Κλάδης,Θεοδώρα Αθανασίου, Παύλος Σπυρόπουλος, Χάρης Λαμπράκης κ.α.

Πρόσφατα ίδρυσε μαζί με τη Σοφία Ευκλείδου στο τσέλο, το ντουέτο BERABER, όπου παίζουν τροπικές συνθέσεις της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και δικές τους.

 

×

Για να εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επισκεπτόμενοι τις σελίδες μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

Κατάλαβα