Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη της Εστίας δημιουργήθηκε το 1947 από την ποιήτρια και Σύμβουλο της Εστίας Φυλή Βατίδου. Σήμερα αριθμεί περί τους 80.000 τόμους, μεγάλης πνευματικής αξίας, κυρίως ιστορικού, πολιτιστικού και Μικρασιατικού περιεχομένου. Η Βιβλιοθήκη αποτελεί το θεματοφύλακα ενός μοναδικού θησαυρού, που περιλαμβάνει πλούσια βιβλιογραφία σχετικά με την Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, φωτογραφίες της Σμύρνης από τον προσωπικό φωτογράφο του Ελευθέριου Βενιζέλου, Μανόλη Μεγαλοκονόμου, φωτογραφικό αρχείο του πολεμικού ανταποκριτή της Μικρασιατικής εκστρατείας Κώστα Μισαηλίδη και πολύτιμες και σπάνιες εκδόσεις του ευρύτερου Μικρασιατικού χώρου.

Επιπλέον, μέσα από τους τίτλους της σύγχρονης Μικρασιατικής βιβλιογραφίας καταγράφεται η καθημερινή ζωή, η λαογραφία, η οικονομία, η πορεία και οι σταθμοί της Μικρασιατικής εκστρατείας και καταστροφής. Στη Βιβλιοθήκη της Εστίας ιδιαίτερη θέση κατέχει το πολύτιμο χειρόγραφο αρχείο του Μικρασιατικού Συλλόγου «Ανατολή», που ιδρύθηκε το 1891 στην Αθήνα, με σκοπό την κάλυψη των εκπαιδευτικών και εκκλησιαστικών αναγκών του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Στη Βιβλιοθήκη μπορεί, επίσης, κανείς να μελετήσει μία σπάνια συλλογή από Καραμανλίδικα (βιβλία στην τουρκική γλώσσα με ελληνικούς χαρακτήρες) καθώς και μία πλειάδα βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών εκδόσεων Σμύρνης και Κωνσταντινουπόλεως, χάρτες της Μικράς Ασίας όπως και ημερολόγια Ανατολίτικα και Μικρασιατικά.

Η Εστία διαθέτει από το 1992 τμήμα βιβλιοδεσίας και συντήρησης χάρτου το οποίο ολοκληρώνει αρμονικά τη συνύπαρξη του παλιού με το καινούργιο, τη φθορά με τη συντήρηση και στο οποίο συντηρούνται επιμελώς παλαιά και σπάνια έντυπα (βιβλία – περιοδικά – εφημερίδες –χάρτες – φωτογραφίες – πίνακες κ.λ.π.)

Η Βιβλιοθήκη της Εστίας έχει προμηθευτεί από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και λειτουργεί το αυτοματοποιημένο βιβλιοθηκονομικό πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ 5,6. Οι βιβλιογραφικές καταχωρήσεις ανέρχονται σήμερα σε 11.241 εγγραφές και ευρίσκονται διαθέσιμα 13.693 αντίτυπα διευκολύνοντας έτσι το έργο της Βιβλιοθήκης στην αναζήτηση των πληροφοριών από τους αναγνώστες.


Ωράριο λειτουργίας Βιβλιοθήκης

Χειμερινή Περίοδος (4 Σεπτεμβρίου - 31 Μαϊου)

Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00-17:00

Αργίες/ Η Βιβλιοθήκη της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης παραμένει κλειστή

View the embedded image gallery online at:
http://estia-ns.gr/vivliothiki#sigProIdff56763e88

×

Για να εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επισκεπτόμενοι τις σελίδες μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

Κατάλαβα