ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Α’ ΤΑΞΕΩΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Ανακοινώσεις

26/11/2019

Το Μικρασιατικό Κέντημα στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

Το Μικρασιατικό Κέντημα

Η αείμνηστη Αθηνά Κερεστετζή ίδρυσε το 1953 μαζί με άλλες Μικρασιάτισσες κυρίες το Ίδρυμα Προστασίας Ελληνικής Μικρασιατικής Χειροτεχνίας.
Σκοπός της ίδιας αλλά και στη συνέχεια των Μελών του Ιδρύματος, ήταν η διάδοση των βελονιών των Αλησμόνητων Πατρίδων.
Πολλές φορές αναγκάστηκαν να ξηλώσουν παλιά κεντήματα ώστε να μάθουν και να μπορέσουν στη συνέχεια να διδάξουν την μετρητή βελονιά (τσεβρέ).
Στα τουρκικά «τσεβρές» σημαίνει «κύκλος» και όντως αυτή η βελονιά από εκεί που αρχίζει εκεί και τελειώνει.

Οι μικρασιατικές βελονιές λέγονται και «διπρόσωπες» γιατί η καλή και η ανάποδη είναι ολόιδιες. Η πρώτη σχολή έγινε στο Μόλυβο.
Το 1973 ιδρύθηκε η σχολή της Νέας Σμύρνης αρχικά στο σπίτι της Αθηνάς Κερεστετζή αλλά και σε άλλες περιοχές της Αττικής.
Από το 1974 η κα Αλεξάνδρα Κουζουτζάκογλου στο πλευρό της Αθηνάς Κερεστετζή, η οποία με τη διορατικότητα που τη διέκρινε είδε στην κα Κουζουτζάκογλου μια όχι απλά άξια μαθήτρια αλλά και μια πανάξια επιμορφώτρια.

Έτσι από το 1982 και μέχρι σήμερα, όπως όλες οι κυρίες που δίδασκαν τις μικρασιατικές βελονιές, διδάσκει αφιλοκερδώς στην ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, τις υπέροχες αυτές βελονιές και όχι μόνο.
Ακούραστη, για πολλά χρόνια δίδασκε στη Νίκαια, στο Κερατσίνι, στην Καλλιθέα και από το 1990 έως το 2016 στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Από το 1994 είναι Πρόεδρος του Ιδρύματος Προστασίας Ελληνικής Μικρασιατικής Χειροτεχνίας.
Τα τελευταία χρόνια με τη συμβολή του Προέδρου της ΕΣΤΙΑΣ κ. Ιωάννη Παπαδάτου, το Τμήμα του Παραδοσιακού Κεντήματος της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης, είναι ένα από τα καλύτερα τμήματα της Ελλάδας.

Ευχαριστούμε πολύ την κα Αλεξάνδρα Κουζουτζάκογλου για το έργο που προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια.

Για να εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επισκεπτόμενοι τις σελίδες μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

Κατάλαβα