27/07/2020

ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ & ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

Δύο από τα αρχαιότερα και μεγαλύτερα Μικρασιατικά Σωματεία της Ελλάδας:

• η «ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» (έτος ίδρυσης 1930) και
  • η «ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ»( έτος ίδρυσης 1933)

προχώρησαν στην έκδοση ψηφίσματος - διαμαρτυρίας με αφορμή την πρωτοφανή απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας και την επικύρωσή της από τον Πρόεδρο της Τουρκίας που αφορά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος, απευθύνοντας πρόσκληση προς όλα τα αδελφά Μικρασιατικά Σωματεία να ενώσουν τις φωνές τους με όλους τους φορείς της διεθνούς κοινότητας και να καταγγείλουν την προκλητική αυτή απόφαση.
          Η Αγία Σοφία ήταν και θα είναι για πάντα το μεγαλύτερο σύμβολο της Ορθοδοξίας και ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Με πρωτοφανή κυνισμό ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η πρώτη προσευχή θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου 2020, ημέρα υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης την οποία αμφισβητεί συστηματικά εδώ και χρόνια. Η απόφαση αυτή φυσικά δεν μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη καθώς είναι απολύτως σύμφυτη με το αξιακό σύστημα του Τούρκου Προέδρου και των φανατικών οπαδών της πολιτικής του.
Τα δύο από τα ιστορικότερα και παλαιότερα Μικρασιατικά Σωματεία της Ελλάδας, υπενθυμίζουν στον Τούρκο Πρόεδρο ότι η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης ΔΕΝ ΕΧΕΙ «ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ» και πως με βάση το Άρθρο 44 αυτής, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να φέρει το ζήτημα της παραβίασής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. [Άρθρο 44: Η Τουρκία παραδέχεται όπως αι διατάξεις των προηγουμένων άρθρων του παρόντος Τμήματος, εφ’ όσον αφορώσιν εις τους μη μουσουλμάνους υπηκόους της Τουρκίας, αποτελέσωσιν υποχρεώσεις διεθνούς συμφέροντος και τεθώσιν υπό την εγγύησιν της Κοινωνίας των Εθνών. Αι διατάξεις αύται δεν δύνανται να τροποποιηθώσιν άνευ της συγκαταθέσεως της πλειοψηφίας του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών.]

Απευθύνουμε έκκληση προς τα Ηνωμένα Έθνη και προς όλους τους Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και τους πολιτειακούς και πολιτικούς φορείς της χώρας μας να καταδικάσουν ομόφωνα την προκλητική αυτή απόφαση που αποτελεί κηλίδα όχι μόνο για τον τουρκικό λαό αλλά και για την διεθνή κοινότητα.
        Η Αγία Σοφία αποτελεί οικουμενικό μνημείο, σύμβολο ειρήνης και κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού και η μετατροπή της σε τζαμί αποτελεί πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν συνιστώντας ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.
         Η «ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» και η «ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ» καταγγέλλουν και καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος και καλούν τις τουρκικές αρχές να αναθεωρήσουν και να άρουν αυτή την απόφαση άμεσα.

Για την «ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ»                         Για την «ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ»

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ                                            ΛΟΥΚΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ