Θεατρικό Εργαστήρι ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης «Κάρολος Κουν»
Έναρξη: Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024
Μαθήματα:
ΝΕΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Έναρξη 7 & 10/10
Δευτέρα 19:00 - 21:00 (Θεατρικό Εργαστήρι με την Ντίνα Αβαγιανού)
ΚΑΙ
Πέμπτη: 19:00 - 21:00 (Θεατρικό Εργαστήρι με τον Λύσανδρο Σπετσιέρη)
ΠΑΛΙΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ: Έναρξη 8 & 9/10
Τρίτη 19:00 - 21:00 με τον Λύσανδρο Σπετσιέρη
ΚΑΙ
Τετάρτη 19:00 - 21:00 με την Ντίνα Αβαγιανού
Εγγραφή: 25 ευρώ (μόνο για νέες εγγραφές) & Μηνιαίο Κόστος: 25 ευρώ
Πληροφορίες για την εγγραφή σας στη Γραμματεία της ΕΣΤΙΑΣ: 210 9333702 & 210 9330274
Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης έχει την χαρά να συνεργαστεί με τους Σκηνοθέτες Ντίνα Αβαγιανού και Λύσανδρο Σπετσιέρη.
Η ΝΤΙΝΑ ΑΒΑΓΙΑΝΟΥ τέλειωσε το 1986 τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης σα μαθήτρια και αργότερα σα νέα ηθοποιός. Δούλεψε στο Θέατρο τέχνης με σκηνοθέτες τους δασκάλους της Κάρολο Κουν Γιώργο Λαζάνη, Μίμη Κουγιουμτζή σε παραστάσεις σύγχρονου και κλασσικού ρεπερτορίου και με συμμετοχή ως κορυφαία σε παραστάσεις αρχαίου δράματος. Έκτοτε έχει παίξει με διάφορους θιάσους σε έργα κλασσικά ή σύγχρονα, ελληνικού ή και ξένου ρεπερτορίου. Είχε την τύχη να συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Β. Κυρίτση, Θ. Παπαγεωργίου, Λ. Πρωτοψάλτη, Κ. Τσιάνο, Γ. Μαργαρίτη, Ν. Αρμάο, Ε. Γκονζάλεθ, Α. Φριλινγκ, Σ. Γκάκας Βαφεας, Β.Δουκα Σ. Χατζακης Στ. Φασουλής Π. Ζούλια, Μ. Κακογιάννη κ.α. Έχει λάβει βραβείο καλύτερης ερμηνείας στην παράσταση 4ever που διοργανώθηκε στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης. Στην τηλεόραση έχει λάβει μέρος σε διάφορα σήριαλ με μικρότερες ή μεγαλύτερες συμμετοχές. Τα τελευταία χρόνια έχει δουλέψει με τον Βασίλη Θωμόπουλο στα σήριαλ «Ελεύθερη σχέση» και «Πολυκατοικία». Το έτος 2022 έλαβε μέρος στη σειρά της ERT 1 «Ο ΟΡΚΟΣ» με σκηνοθέτη τον Σπύρο Μιχαλόπουλο, καθώς επίσης και στην τηλεταινία «Υπάρχει και Φιλότιμο» σε διασκευή Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιά και σκηνοθεσία του Τάκη Μιχαήλ. Επίσης συμμετείχε στα σήριαλ «Αυτή η Νύχτα Μένει» και «Παραλία». Έχει λάβει μέρος σε δύο ταινίες με σκηνοθέτες τους Β.Μαζωμένο και Θ. Αρβανίτη. Σκηνοθεσίες: Στο ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, «ΟΔΥΣΣΕΒΑΧ» της Ξένιας Καλογεροπούλου και σε ομάδες ερασιτεχνών με βραβεία ανά την Ελλάδα. Από το 2015 έως το 2020 ήταν στο Εθνικό Θέατρο σε διάφορες παραγωγές με σκηνοθέτες τους Σ. Χατζάκη, Π. Ζούλια και Στ. Φασουλή. Από το 2017, διδάσκει και σκηνοθετεί από το 2017 στο θεατρικό εργαστήρι της ΕΣΤΙΑΣ «Κάρολος Κουν» καθώς και στο "Σχολείο παιχνιδιού" τριετούς φοίτησης που διδάσκει αρχαία τραγωδία.
Ο ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ΣΠΕΤΣΙΕΡΗΣ είναι ηθοποιός - σκηνοθέτης και δραματουργός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα., σπούδασε Υποκριτική στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Δήμου Αγίας Βαρβάρας “Ιάκωβος Καμπανέλλης” και αποφοίτησε το 2007, από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Μοντέρνοι Καιροί.
Έχει μαθητεύσει δίπλα σε καταξιωμένους δασκάλους του θεάτρου, όπως ο Περικλής Μουστάκης, η Ρούλα Πατεράκη και η Λένα Φιλίποβα. Υπήρξε ηθοποιός της ομάδας Άσκησης. Το 2010, μετά από την επαφή του με τον Fernando Arrabal υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ελληνικού θεατρικού ensemble "Θέατρο του Πανικού" μέσα από το οποίο συνεργάστηκε στενά με καλλιτέχνες όλων των πεδίων της τέχνης πραγματοποιώντας έρευνα και σκηνοθετώντας τις κυριότερες παραστάσεις του ensemble. Το 2020 ίδρυσε την κοινότητα παραστατικών τεχνών galleria pemuvia. Έχει συνεργαστεί με Πολιτιστικούς οργανισμούς όπως το Δημοτικό θέατρο Πειραιά - Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης-Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη - Αγγλικανική εκκλησία Αγίου Παύλου - Beton 7- Booze Cooperativa - θέατρο Βυρσοδεψείο - Fabrica Athens και άλλοι. Έχει εισηγηθεί σεμιναρίων θεάτρου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το θέατρό του στοχεύει πάντα σε ένα ποιητικό οργανικό θέατρο και το χαρακτηρίζει το έντονα εικονοκλαστικό στοιχείο. Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Αγάπης Αγώνας Άγονος - Easter Island - Villa utopia - Hamlet / Τhe clowns και άλλες. Η μελέτη του διευρύνεται και μέσα από το χώρο των εικαστικών και συγκεκριμένα των κλασσικών μορφών της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Είναι συνιδρυτής του ψηφιακού χώρου τέχνης icaro c.a.g.a. com και συνεργάζεται με τον πολυχώρο τέχνης Metaphore Athens αλλά και με το διεθνές φεστιβάλ platforms project 2023 ως επιμελητής θεατρικού προγράμματος." Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις Οδυσσέας - Αγάπης Αγώνας Άγονος - Easter Island - Villa utopia - Hamlet / Τhe clowns και άλλες. Η μελέτη του διευρύνεται και μέσα από το χώρο των εικαστικών και συγκεκριμένα των κλασσικών μορφών της ζωγραφικής και της γλυπτικής. Είναι συνιδρυτής του ψηφιακού χώρου τέχνης icaro c.a.g.a. com και συνεργάζεται με τον πολυχώρο τέχνης Metaphore Athens αλλά και με το διεθνές φεστιβάλ platforms project 2023 ως επιμελητής θεατρικού προγράμματος."
Η Θεατρική Ομάδα της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης ξεκίνησε το 1973, όταν ένας θεατρικός όμιλος μαθητών ενός σχολείου της Νέας Σμύρνης με καθηγητή τους τον τότε καθηγητή Θεολογίας κ. Ανδρέα Ζάκα, αναζήτησε μια αίθουσα για να παίξει το έργο του Ισπανού δραματουργού Αλεσάντρο Κασσόνα «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια». Η αίθουσα της ΕΣΤΙΑΣ δόθηκε από τον τότε αείμνηστο πρόεδρο Πάνο Χαλδέζο και οι δύο προγραμματισμένες παραστάσεις του σχολείου έγιναν έξι για τα μέλη της ΕΣΤΙΑΣ και για άλλα σχολεία της περιοχής.
Αυτός ο όμιλος ήταν η αρχή, που ξεκίνησε θέατρο μέσα στην ΕΣΤΙΑ και αφού έδειξε το θετικό του αποτέλεσμα με άλλα τέσσερα μοναδικά θεατρικά έργα, το «Ήταν όλοι τους παιδιά μου» του Άρθουρ Μίλλερ, την «Αυλή των θαυμάτων» του Ιάκωβου Καμπανέλλη», το «Μπλοκ C» του Ηλία Βενέζη και «Το κορίτσι με το κορδελάκι» του Νότη Περγιάλη, έρχεται το 1981 που η συνέχεια ήταν να ονομαστεί σε Θεατρική ομάδα της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης και να ανεβάσει την κωμωδία του Γρηγόρη Ξενόπουλου «Οι φοιτηταί», τιμώντας τον πολυγραφότατο συγγραφέα 30 χρόνια μετά το θάνατό του.
Η συνέχεια ήταν πλουσιότατη μέχρι και σήμερα και έτσι η ΕΣΤΙΑ περηφανεύεται για τη θεατρική της δραστηριότητα κάθε χρόνο, η οποία αποτελείται από ερασιτέχνες μεν, αλλά με αποτέλεσμα επαγγελματικό από την άποψη της ποιότητας και της ποσότητας που συσσωρεύτηκε 50 ολόκληρα χρόνια, χωρίς διακοπή με διαρκώς αυξανόμενη επιτυχία. Αυτό δείχνει και η στενή συνεργασία και θετική εκτίμηση προσωπικοτήτων της θεατρικής τέχνης όπως του Καρόλου Κουν, του Θάνου Κωτσόπουλου, του ζεύγους Αλέκας και Πέλου Κατσέλη, του Νότη Περγιάλη, της Άννας Συνοδινού, της Δόμνας Σαμίου, του Δημήτρη Ψαθά, του Ιάκωβου Καμπανέλλη, του Φαίδωνα Γεωργίτση και άλλων.
Το ρεπερτόριο της ομάδας περιλαμβάνει όλα τα είδη θεάτρου όπως το κλασσικό και το μοντέρνο, το αρχαίο δράμα και την αττική κωμωδία, το σύγχρονο ελληνικό και το ξένο θέατρο, το θέατρο του παραλόγου, το ποιητικό και επικό θέατρο, το παιδικό θέατρο κ.α.. Όλα σε μονόπρακτη ή πολύπρακτη μορφή παίζονται από την πολυπληθή πλέον θεατρική ομάδα, όπου οι ερασιτέχνες ηθοποιοί διδάσκονται παράλληλα και τη θεατρική τέχνη ανάλογα με το έργο που προετοιμάζουν. Να σημειωθεί ότι πολλά μέλη της ομάδας ακολούθησαν και επαγγελματικά το θέατρο.
Τελευταία η ομάδα δημιούργησε και μια νέα Πειραματική σκηνή, όπου παίζονται μονόπρακτα και στη συνέχεια οι συντελεστές συζητούν με τους θεατές θέματα που θίγει το έργο και η παράσταση.
Η ομάδα διαθέτει επίσης βεστιάριο, εργαστήριο κατασκευών, αποθήκη με τεράστιο υλικό από προηγούμενες παραστάσεις, ενώ για τις ανάγκες του κάθε έργου υπάρχει μουσικός, χορογράφος και ενδυματολόγος. Τα έξοδα καλύπτουν η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης και διάφοροι χορηγοί.
Ιδιαίτεροι σταθμοί στην ιστορία της ομάδας θεωρούνται τα έργα «Τρόμος και αθλιότητα του Γ’ Ράιχ» του Μπέρτολντ Μπρεχτ, «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» των Φρίντριχ Γκούντριχ και Άλμπερτ Χάκετ, «Το παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο θείος Βάνιας» του Άντων Τσέχωφ, «Τεϊοποτείο το Αυγουστιάτικο Φεγγάρι» του Τζων Πάτρικ, «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και τελευταία «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.
https://estia-ns.gr/gr/epimorfotika-programmata/theatriko-tmima#sigProId4245564191