ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Α’ ΤΑΞΕΩΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

Η επόμενη ημέρα

Η δράση της Εστίας Νέας Σμύρνης, η οποία εκτείνεται χρονικά για περισσότερα από 80 χρόνια, δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν. Γιατί η Εστία έχει ακόμη να προσφέρει πολλά. Έχει παρόν. Αλλά και μέλλον. Και όσα χρόνια και εάν περάσουν θα υπηρετεί με την ίδια αφοσίωση την αρχική αποστολή της. Θα παραμένει ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος θα διαφυλάττει ως «κόρη οφθαλμού» την ανεκτίμητη κληρονομιά του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η Εστία ξεκίνησε ως ένα μικρό Σωματείο με σκοπό τη δημιουργία μίας πνευματικής και πολιτισμικής στέγης για τους ξεριζωμένους πρόσφυγες. Με την πάροδο των χρόνων το Σωματείο όχι απλώς μεγάλωσε, αλλά εξελίχθηκε στο σημαντικότερο πνευματικό κέντρο του Ελληνισμού της Ανατολής, καθώς και σε έναν από τους πολυτιμότερους αρωγούς της Ελλάδας σε ιδιαίτερα ταραχώδεις περιόδους της ιστορίας της.

Σήμερα, 90 χρόνια μετά την ίδρυσή της, η Εστία Νέας Σμύρνης βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία. Αφενός λόγω του δυσχερούς ευρύτερου κοινωνικοοικονομικού πλαισίου και αφετέρου λόγω του γεγονότος ότι όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε χρονικά από τα γεγονότα τόσο πιο θαμπές γίνονται οι μνήμες. Οι εκπρόσωποι της πρώτης και δεύτερης γενιάς προσφύγων δυστυχώς λιγοστεύουν ενώ η τρίτη και η τέταρτη γενιά όχι μόνο δεν έχει βιώσει αλλά και πολλές φορές διδάσκεται ελλιπώς την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Μία ιστορία που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και της δικής της ταυτότητας.

Ως εκ τούτου, τώρα περισσότερο από ποτέ, το έργο και ο ρόλος της Εστίας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα. Έχοντας τις νέες γενιές στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, η Εστία Νέας Σμύρνης αγωνίζεται για τη διαιώνιση του έργου της, για τη συλλογή, συντήρηση, μελέτη, διάσωση και προβολή του πλούτου του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, της Κωνσταντινούπολης, του Πόντου και της Θράκης. Άλλωστε, η συνέχιση του έργου της Εστίας αποτελεί ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τις προηγούμενες γενιές. Ενώ το πολύτιμο αρχειακό και εκθεσιακό υλικό της Βιβλιοθήκης και των Μουσείων της Εστίας αποτελεί, για τις νεότερες γενιές, μοναδική πηγή πληροφοριών των θησαυρών του Μικρασιατικού Ελληνισμού και ενδυνάμωσης της ταυτότητάς της.

Το έργο της Εστίας δεν έχει κάνει τον κύκλο του. Ούτε πρόκειται ποτέ να τον κάνει. Γιατί πρόκειται για ένα έργο διαρκείας. Πέρα από κάθε αντιξοότητα. Γιατί όσο υπάρχει η Εστία τόσο θα μένουν ζωντανές οι μνήμες αλλά και το αξεπέραστο πνεύμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Το έργο μας λοιπόν συνεχίζεται... ακολουθήστε μας.

Για να εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επισκεπτόμενοι τις σελίδες μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

Κατάλαβα