ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Α’ ΤΑΞΕΩΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης

Δωρητές και Eυεργέτες

logo χαμηλη αναλυση

 

Το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει σταθερά το πολιτιστικό & πνευματικό έργο της ΕΣΤΙΑΣ με την ευγενική χορηγία της Επετηρίδας 2016.

 


Το πολυσχιδές έργο της Εστίας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς τη βοήθεια γενναίων δωρεών εκ μέρους Μικρασιατών χορηγών. Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψαν στο όραμά της, η Εστία κατάφερε να εκπληρώσει την υψηλή πνευματική αποστολή της και να διατηρήσει ζωντανές τις παραδόσεις και τις αναμνήσεις του λαμπρού Μικρασιατικού πολιτισμού για σχεδόν έναν αιώνα, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ο Μικρασιατικός ελληνισμός, έστω και «καταδιωγμένος», μπορεί να μεγαλουργήσει οικονομικά, πολιτισμικά και πνευματικά.

Η ανέγερση του μνημειώδους Μεγάρου της Εστίας Νέας Σμύρνης, τα Μουσεία η Πινακοθήκη, οι Συλλογές, η Βιβλιοθήκη, οι Σχολές αλλά και η ολοκλήρωση της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Οίκος Γαλήνης» σε ένα μεγάλο βαθμό οφείλονται σε σημαντικές δωρεές Μικρασιατών ιδιωτών, όπως του ομογενή, φιλάνθρωπου και ευεργέτη Αριστοτέλη Ωνάση, καθώς και πλειάδας Ιδιωτικών και Δημοσίων νομικών προσώπων.

Η Εστία Νέας Σμύρνης έχει στο παρελθόν τιμήσει με βραβεία μεγάλους χορηγούς της. Ενώ όλα τα ονόματα των ευεργετών της χαράσσονται με χρυσά γράμματα, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, σε ειδικές μαρμάρινες στήλες που βρίσκονται στην είσοδο του Μεγάρου της Εστίας.

Η Εστία, επίσης, εκδίδει επιστημονικά βιβλία και δίνει υποτροφίες σε φοιτητές Ανώτατης Εκπαίδευσης, μέσα από τα κληροδοτήματα της Μαρίας Καρατζοπούλου, του Μιχαήλ Χάτσου και της συζύγου του Άννας Χάτσου, της Ελένης χήρας Γεωργίου Τσακίρογλου, της Ιωάννας Σπιτιέρη, του Ισίδωρου Γούναρη και της Ελένης Καρατζά.

Σήμερα, στο πλαίσιο της παρούσας δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, το έργο της Εστίας στηρίζεται αποκλειστικά στην αποτελεσματική οικονομική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας που έχει περιέλθει στο Σωματείο, αλλά ιδιαιτέρως σε μεγάλες ή μικρές χορηγίες Ιδιωτικών και Δημοσίων νομικών προσώπων. Εκτός αυτών η Εστία δεν λαμβάνει καμία κρατική επιχορήγηση, περιορίζοντας σημαντικά τον ορίζοντα του έργου της.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο κάθε προσφορά, ακόμη και η πιο μικρή, είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Εστίας, αλλά κυρίως για την εξακολούθηση του έργου της στο μέλλον. Για τη διάσωση και τη μεταλαμπάδευση του πνευματικού, ιστορικού και λαογραφικού πλούτου του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης όπως και του εν γένει ελληνορθόδοξου Ιωνικού ήθους. Γιατί όπως έλεγε ο Σμυρνιός ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης: «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Και αυτό το κομμάτι της ιστορίας μας όχι μόνο δεν θέλουμε, αλλά δεν πρέπει και να σβήσουμε.»

“Κάθε προσφορά, ακόμη και η πιο μικρή, είναι ζωτικής σημασίας για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της Εστίας, αλλά κυρίως για την εξακολούθηση του έργου της στο μέλλον. Για τη διάσωση και τη μεταλαμπάδευση του πνευματικού, ιστορικού και λαογραφικού πλούτου του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Θράκης”

Για να εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επισκεπτόμενοι τις σελίδες μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

Κατάλαβα