ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Α’ ΤΑΞΕΩΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Αρχείο Εκδηλώσεων 2018

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018 | Ωρα 20:00

Μουσική βραδιά "Θυμήσου πως φεύγουν τα χρόνια" με την υψίφωνο Μαρία Κοσμά

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του μηνός Οκτωβρίου, πραγματοποιεί μουσική βραδιά, με την κα Μαρία Κοσμά, διεθνούς φήμης Δραματική Υψίφωνο, αφιερωμένη στο Εθνικό Ωδείο, τιμώντας τον ιδρυτή του Μανώλη Καλομοίρη και τους συνεχιστές του, ενόψει της μακρόχρονης λειτουργίας του με τα παραρτήματά του στην πόλη μας και τον ρόλο, που διεδραμάτισε, στη συμβολή του στην εξύψωση και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της Ελληνικότητας του έθνους μας, μέσα απο τα μουσικά του έργα και την επιδίωξη του ιδρυτή του και γλωσσοπλάστη της νεώτερης Ελλάδας Μανώλη Καλομοίρη να συνδέσει τη λόγια μουσική με την ελληνική ταυτότητα.

ΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΟΠΡΑΝΟ ΜΑΡΙΑ ΚΟΣΜΑ
ΩΣ queststar H ΣΟΠΡΑΝΟ ~ ΚΟΛΟΡΑΤΟΥΡΑ ΤΗΣ Ε.Λ.Σ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΚΑΘΡΙΝ ΣΚΑΛΙΔΟΥ

ΣΤΟ ΠΙΑΝΟ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ
ΦΡΙΞΟΣ ΜΟΡΤΖΟΣ ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ ~ ΣΟΛΙΣΤ ΤΗΣ Ε.Λ.Σ
ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΝΟΣ ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ

ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ Β. ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

 

Πρόγραμμα Μουσικής Βραδιάς υπό τον Τίτλο
«ΘΥΜΗΣΟΥ ΠΩΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ»

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται: Κορυφαίες συνθέσεις της παγκόσμιας όπερας, ελληνικές οπερέτες, μπαλάντες του ελαφρού ελληνικού και ευρωπαϊκού ρεπερτορίου, καθώς στο τέλος και παραδοσιακό τραγούδι.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

• Col sorriso d’ innocenza (opera Arias Bellini il Pirata) Μαρία Κοσμά
• Un bel di verdemo (Aria Madam Butterfly Puccini) Μαρία Κοσμά
• D’ amorsull’ alirosee (iltrovatore Verdi) Μαρία Κοσμά
• Historia de un amor (Σύνθεση Carlos Eleta Almaran, απόδοση Luis Miquel)
Μαρία Κοσμά
• La Malaquena Salerosa (Στιχουργός – συνθέτης Pedro Galindo Elpidio Ramirez)
Μαρία Κοσμά
• Granada (Words and Music Agustin Lara) Μαρία Κοσμά
• Notturne for piano solo (Manolis Kalomiris ) Σπύρος Μπάνος
• Μακρυά κι αν θα ‘σαι (Μουσική και στίχοι Νίκου Χατζηαποστόλου, από την οπερέτα σε τρεις πράξεις comedia musicale Πώς περνούν οι παντρεμένοι) Κάθριν Σκαλίδου
• Μέρα νύxτα σε βλέπω μπροστά μου (οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, από τον Υπνοβάτη 1917) Κάθριν Σκαλίδου
• Σαν όνειρο μαγευτικό (στίχοι και μουσική Νίκου Χατζηαποστόλου) Κάθριν Σκαλίδου
• Σφίξε με (οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, πικνικ 1915) Μαρία Κοσμά – Κάθριν Σκαλίδου
• Στο στόμα, στο στόμα (από την εθνική μας οπερέτα ο «Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη) Μαρία Κοσμά – Κάθριν Σκαλίδου
• Τα ήσυχα βράδυα (Στίχοι Μαριανίνα Κριεζή – Μουσική Λάκης Παπαδόπουλος)
Μαρία Κοσμά
• Το ραγισμένο γυαλί (Στίχοι Γιώργου Γιαννακόπουλου – Σύνθεση Μιχάλη Σουγιούλ ή Σουγιουλτζόγλου, Ερμηνεία Εύα Στυλ ή Ευανθία Στυλιανουδάκη, Μαρία Κοσμά
Ακολουθεί παραδοσιακό τραγούδι "Τώρα τα Πουλιά, τώρα τα χελιδόνια" (παραδοσιακό στίχοι και μουσική) παλιό, αναφέρεται στην εποχή της τουρκοκρατίας, Μαρία Κοσμά

 

Βιογραφία Μανώλη Καλομοίρη 1883-1962

Κορυφαίος Έλληνας μουσουργός. Θεωρείται ο δημιουργός της Εθνικής Σχολής, καθώς επιδίωξε να συνθέσει τη λόγια μουσική με την ελληνική ταυτότητα. Το δημοτικό τραγούδι και η ελληνική παράδοση, σε συνδυασμό με τις τεχνικές σύνθεσης της Δύσης, διαμόρφωσαν το ύφος του.
Γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 14 Δεκεμβρίου 1883. Σπούδασε μουσική στην γενέτειρά του, την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και τη Βιέννη. Από το 1906 έως το 1910 έζησε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας, όπου δίδαξε πιάνο στο Λύκειο Ομπολένσκι και γνώρισε από κοντά τη ρωσική εθνική σχολή.
Το 1908 πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα ως συνθέτης, σε μια ιστορική συναυλία στο Ωδείο Αθηνών στις 11 Ιουνίου. Το γραμμένο στη δημοτική γλώσσα πρόγραμμα της συναυλίας δημιουργεί αίσθηση και αναγνωρίζεται ως το μανιφέστο της Εθνικής Σχολής. Επηρεασμένος από το κίνημα της ρωσικής μουσικής σχολής είναι υπέρμαχος μιας εθνικής μουσικής «βασισμένης από τη μια μεριά στη μουσική των αγνών μας τραγουδιών μα και στολισμένης από την άλλη με όλα τα τεχνικά μέσα που μας χάρισεν η αδιάκοπη εργασία των προοδευμένων στη μουσική λαών και πρώτα πρώτα των Γερμανών, Γάλλων, Ρώσων και Νορβηγών». Ο Καλομοίρης συνδέθηκε με το κίνημα του δημοτικισμού, καθώς και με μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες της εποχής του, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Άγγελος Σικελιανός και ο Νίκος Καζαντζάκης.
Η μουσική του Καλομοίρη ενσωματώνει πολλά βαγκνερικά στοιχεία (ατέρμονη μελωδία, εξαγγελτικά μοτίβα), αλλά και τη χρήση κλιμάκων του δημοτικού τραγουδιού, προσαρμοσμένων πάντοτε στο συγκερασμένο ευρωπαϊκό σύστημα. Το έργο του χαρακτηρίζεται από έντονη πληθωρικότητα και ενορχηστρωτικό όγκο. Υπήρξε πολυγραφότατος και συνέθεσε 222 έργα (ορχηστρική μουσική, όπερες, έργα για φωνή και ορχήστρα, κύκλους τραγουδιών και μουσική δωματίου). Υπήρξε εχθρικός προς την ιταλική όπερα και τους Ιόνιους συνθέτες, αλλά και στα σύγχρονα ρεύματα του εξπρεσιονισμού και της ατονικής μουσικής.
Σημαντικά έργα του θεωρούνται οι όπερες «Ο Πρωτομάστορας» (1915), αφιερωμένη στο «Πρωτομάστορα της Μεγάλης Ελλάδος» Ελευθέριο Βενιζέλο και το «Δαχτυλίδι της Μάνας» (1917), η «Συμφωνία της Λεβεντιάς» (1929), με την ενσωμάτωση Βυζαντινών Ύμνων και ο κύκλος τραγουδιών «Μαγιοβότανα» (1912-1913) σε ποίηση Κωστή Παλαμά.
Ο Μανώλης Καλομοίρης, πέρα από το συνθετικό του έργο, σφράγισε με την παρουσία του όλους του τομείς της μουσικής. Έγραψε μουσικοπαιδαγωγικά βιβλία, ίδρυσε το Ελληνικό Ωδείο και στη συνέχεια το Εθνικό Ωδείο, δημιούργησε δικό του μελοδραματικό θίασο ελλείψει κρατικής σκηνής, υπήρξε επιθεωρητής των στρατιωτικών Μουσικών (τον απέλυσε το 1936 ο Μεταξάς, επειδή παρακολούθησε την κηδεία του Ελευθέριου Βενιζέλου), συνεισέφερε στην ίδρυση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, έγραψε κριτικές και άρθρα σε εφημερίδες και αγωνίστηκε με σθένος για τα δικαιώματα των μουσικών. Το αποκορύφωμα της τέχνης του ήταν η αναγόρευσή του σε ακαδημαϊκό στις 8 Ιουνίου 1946 και έγινε ο πρώτος μουσικός που πέρασε την πόρτα της Ακαδημίας Αθηνών.
Ο Μανώλης Καλομοίρης έφυγε από τη ζωή στις 3 Απριλίου του 1962, χωρίς να προλάβει να ακούσει το λυρικό του έργο «Κωνσταντίνος Παλαιολόγος» (1961), η πανελλήνια πρώτη του οποίου δόθηκε στις 12 Αυγούστου 1962 στο Ηρώδειο.

Βιογραφία Μαίρης Νίκα - Κωνσταντάρα

Η Μαίρη Νίκα-Κωνσταντάρα, γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1921, στην Αθήνα & απεβίωσε -επίσης, στην Αθήνα- στις 12 Οκτωβρίου 2013.
Ήταν απόγονος (δις εγγονή) του Βουλευτού του Άργους Δημήτρη Τσώκρη, ο οποίος υπήρξε & Στρατηγός «δεξί χέρι» του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, κατά την επανάσταση του 1821!
Απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου, με Άριστα Παμψηφεί & Α. Βραβείο, τόσον στη Μονωδία (τάξη Ειρήνης Σκέπερς) όσον & στο Πιάνο (τάξη Ήβης Παννά) αλλά & στη Μελοδραματική Σχολή (τάξη Γεωργίου Καρακαντά). Υπήρξε τακτικό μέλος & σολίστ της Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Βούρτση, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, συμμετέχοντας παράλληλα & σε άλλα μουσικά σύνολα & σχήματα & αναπτύσσοντας πλούσια δραστηριότητα ως λυρική καλλιτέχνης (Σοπράνο – Λυρικο Λετζέρο).
Τέλη της δεκαετίας του ’60 & ήδη ούσα παλαιό μόνιμο στέλεχος του Διδακτικού Δυναμικού του Εθνικού Ωδείου, ανέλαβε (κατόπιν σχετικής προτάσεως, της Κρινούς Καλομοίρη) την Διεύθυνση των Παραρτημάτων του, στον Πειραιά & στη Νέα Σμύρνη.
Υπηρέτησε με μεγάλην αγάπη, με βαθύ σεβασμό, με ιδιαίτερη συνέπεια & με αξιομνημόνευτην ικανότητα & εργατικότητα, τη θέση της Διευθυντρίας των ανωτέρω Παραρτημάτων, δίδοντας έμφαση σε αυτό της Νέας Σμύρνης, λόγω και της κατοικίας της !
Κλείνοντας αυτόν τον τόσο πλούσιο κύκλο συνεργασίας της με το Εθνικόν Ωδείο & θέλοντας πλέον να ανοίξει τα δικά της φτερά, προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80, προχώρησε στη δημιουργία ανεξάρτητου Ωδείου, στην Νέα Σμύρνη, με την επωνυμία ΩΔΕΙΟΝ ΑΤΤΙΚΗΣ, το οποίον & ανέστησε με τη βοήθεια του συζύγου της Σάββα Κωνσταντάρα
Με την άοκνη εργατικότητα τους αλλά & με τη σωστή διαχείρηση των χρημάτων, που κερδίθηκαν, η Μαίρη Νίκα-Κωνσταντάρα & ο σύζυγος της Σάββας Κωνσταντάρας, αξιώθηκαν τελικά να στεγάσουν το νέο τους ωδείο, στο ιδιόκτητο νέο εξαώροφο μέγαρο επί της οδού Πλαστήρα 53, το οποίο είχαν κτίσει, με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό! Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί, πως, το νέο αυτό οίκημα διέθετε:
· 32 αίθουσες διδασκαλείας, που -όλες- πληρούσαν τις νόμιμες προϋποθέσεις, γι’ αυτήν τη χρήση,
· Αίθουσα Σεμιναρίων, στον 5ο όροφο, χωρητικότητας 80 ατόμων,
· Αίθουσα Συναυλιών, στο Ισόγειο (με εξώστη στον Ημιώροφο), χωρητικότητας 150 ατόμων
· Μεγάλην Αίθουσα Μπαλέτου, στο Υπόγειο, με μπάρα, καθρέπτες, καμαρίνια & ντουζ
· καθώς & πολλούς άλλους βοηθητικούς χώρους, οι οποίοι συμπλήρωναν & συνεπικουρούσαν στην λειτουργία των κυρίων.

Το νέο αυτό "Ωδείο Αττικής", διέγραψε λαμπρή πορεία, μέχρι & το 2011, όπου, υπερήλιξ ήδη & με τις δυνάμεις της εξαιρετικά μειωμένες πλέον, η Μ.Ν.Κ., απεφάσισε την παύση της λειτουργίας του & επώλησε το κτήριο.
Εκτός από την προσωπική της τεράστια διδακτική προσφορά, σε ατομικό επίπεδο, στις τάξεις του ωδείου της, μαθήτευσαν επίσης χιλιάδες μαθητές (φανταστείτε, μόνον κατά το έτος 1989, το ωδείο είχε περί τους 900 εγγεγραμένους μαθητές!), οι περισσότεροι από τους οποίους ακόμη την μνημονεύουν με αγάπη, με μεγάλο σεβασμό & με πλατιά αναγνώριση, τόσο για το μεγάλο της έργο όσο & για την τόσο σημαντική προσφορά της
Η Μαίρη Νίκα Κωνσταντάρα αυτή η εμβληματική φυσιογνωμία υπήρξε, για όλους μας, ένα μεγάλο σχολείο!!!

Βιογραφικό Καλλιτεχνών

Βιογραφικό ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΣΜΑ

Η Μαρία Κοσμά του Χαραλάμπους και της Χρυσάϊδως Βάρσου, γεννήθηκε στο Θέρμον Αιτ/νίας, διακεκριμένη Νομικός, εσπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Παν/μιο, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ποινικό Δίκαιο και Δικαστική ψυχολογία στην Αγγλία, εν συνεχεία εσπούδασε Νομικά στη Νομική Σχολή του Παν/μιου Αθηνών με επιπλέον μεταπτυχιακές σπουδές, στην κατεύθυνση της Εθνικής και Κοινοτικής Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και στο Διοικητικό Δίκαιο. Η διδακτορική της διατριβή, αφορά την εφαρμογή και την επίδραση της Ε.Σ.Δ.Α. στα Διοικητικά Δικαστήρια της Ελλάδος. Αριστεύσασα δε σε όλες τις σπουδές της, έλαβε άδεια ασκήσεως Δικηγορίας με άριστα το έτος 1991. Υπηρέτησε με πλήρη θητεία στα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια Αθηνών με απρόσκοπτη και ταχύτατη εξέλιξη σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας ως προϊσταμένη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και ως υπεύθυνη του τμήματος Νομολογίας και Έρευνας της Διοικητικής Δικαιοσύνης. Υπήρξε εκλεγμένο μέλος του Υπηρεσιακού-Πειθαρχικού Συμβουλίου του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών συνεχώς και αδιαλείπτως από το έτος 2004 έως 2015, είναι επιστημονική συνεργάτης των σημαντικότερων νομικών περιοδικών της Διοικητικής Δικαιοσύνης, του Δελτίου Φορολογικής Νομοθεσίας, της Επιθεώρησης Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου, καθώς και της θεωρίας και πράξεως του Διοικητικού Δικαίου. Παρακολούθησε και συμμετείχε ως εισηγήτρια σε πληθώρα Σεμιναρίων, Ημερίδων, Διημερίδων και Συνεδρίων στο Δημόσιο Δίκαιο, για την απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης, καθώς και στη Φιλοσοφία του Δικαίου. Πέραν της λαμπρής επιστημονικής της πορείας, η Μαρία Κοσμά, είναι Διεθνούς φήμης δραματική υψίφωνος, χαρακτηριζόμενη ως κορυφαία, χαρισματική και εφάμιλλη της Μαρίας Κάλλας διακεκριμένη, μεταξύ Διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, εντελώς αφιλοκερδώς, τιμηθείσα κατ’ επανάληψη για την από αλτρουϊστική της διάθεση και μόνον προσφορά της στην τέχνη και τον πολιτισμό. Η τέχνη της για την ίδια, είναι η κατάθεση της ψυχής της και δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο οιασδήποτε διαπραγμάτευσης και οικονομικής συναλλαγής, επ'ωφελεία της ! Εσπούδασε Χορογραφία και Θέατρο στο χώρο δε της μουσικής, αρμονία, σολφέζ, ωδική, αντίστιξη και μονωδία στην Αθήνα, με περαιτέρω σπουδές στη Βιέννη της Αυστρίας. Τον Ιούνιο του 2004 απέκτησε επίσης πτυχίο στην έντεχνη μουσική από το ΩΔΕΙΟΝ ΜΑΞ ΧΑΛΛΕΚΕΡ με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ». Διδάσκαλοί της, μεταξύ των άλλων στην Ελλάδα, υπήρξαν και ο Τζων Μοδινός και Γ. Σαμαρτζής. Εσπούδασε επίσης, βυζαντινή μουσική, είναι ιεροψάλτης και έχει στο ενεργητικό της αναρίθμητες εμφανίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως ερμηνεύτρια του κλασσικού τραγουδιού, με ατομικά ρεσιτάλ και συμμετέχοντας σε συναυλίες και όπερες, ερμηνεύοντας του ρόλους της Νόρμα του Bellini, Τόσκα του Puccini, Λα τραβιάτα του Verdi και άλλους πολλούς ρόλους. Επίσης ερμηνεύει με την ίδια ικανότητα, έντεχνη και παραδοσιακή μουσική. Παίζει κιθάρα και φυσαρμόνικα.
Η βιογραφία της, το έτος 2007, συμπεριελήφθη, στην Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια διασήμων προσωπικοτήτων who is who.
Στις 11.02.2013, η ΕΡΤ3 τιμώντας την προσωπικότητά της, την παρουσίασε στην εκπομπή «ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ» (είναι διαθέσιμη στο Διαδίκτυο).
Τον Απρίλιο του 2017, η ΕΡΤ2 παρουσίασε αφιέρωμα στην Μαρία Κοσμά στην εκπομπή της, << ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ >>
Έχουν γραφεί διθυραμβικές κριτικές και σχόλια για την Μαρία Κοσμά (είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο). Μεταξύ των τιμητικών της διακρίσεων, αναφέρεται ενδεικτικά, τιμητική πλακέτα από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό.
Η Μαρία Κοσμά είναι: Mέλος του Δ.Σ. της Παγκοσμίου Αδελφότητας για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Από τα επίλεκτα δε στελέχη, του Σωματείου Ελληνικής Γλωσσικής Κληρονομιάς με ιδρυτή του την Α/Ε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιστημόνων, Καλλιτεχνών-Λογοτεχνών. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής GreekNationalMusicCouncil. Μέλος της Εστίας Ν. Σμύρνηςκαι του Ελληνικού Συλλόγου '' Μαρία Κάλλας ''
Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Τελευταίες της καλλιτεχνικές εμφανίσεις: Στις 14 Ιανουαρίου 2017, ο Σύνδεσμος Γυναικών Θεσσαλονίκης-Μακεδονίας, την παρουσίασε στην Αθηναϊκή Λέσχη, ερμηνεύοντας μπαλάντες του Ευρωπαϊκού και Ελληνικού ρεπερτορίου. Την 1η Ιουνίου 2917, ο Ελληνικός Σύλλογος ''ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ'' με τον Δήμο Καλλιθέας, συμμετέχοντας και ο Γεν. Δ/ντής του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη σε εκδήλωση-αφιέρωμα, για τα 40 χρόνια απο το θάνατο της ΜΑΡΙΑΣ ΚΑΛΛΑΣ, παρουσίασαν την Μαρία Κοσμά ως special guest (ειδική προσκεκλημένη) τιμής ένεκεν, η οποία ερμήνευσε άριες απο τιςόπερες Pucciniκαι Verdi.Στίς 20 Αυγούστου 2017 στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό στο Νέο Μουσείο Θέρμου Αιτ/νίας, ο Δήμος Θέρμου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος και την Εταιρεία φίλων του Μουσείου και Αρχαιολογικού χώρου του Θέρμου, διοργάνωσαν καιπραγματοποίησαν την πρώτη πολιτιστική εκδήλωση με την Υψίφωνο κα Μαρία Κοσμά, η οποία απέδωσε ρεσιτάλ κλασσικού τραγουδιού υπο τον τίτλο ''CastaDiva'', αφιερωμένο απο την ίδια στην Μοναδική Μαρία Κάλλας και στην θεά Λαφρία Αρτέμιδα ! Την εκδήλωση βιντεοσκόπησε η ΕΡΤ1,( βλ. Δελτίο Ειδήσεων και ώρα 15:00 στις 21 Αυγούστου 2017, με την κα Σταυρούλα Χριστοφιλέα!
Τον Μάρτιο του 2018, συμμετείχε στην Ισπανία σε συναυλία με Ισπανικές Θαρθουέλες.

Βιογραφικό ΚΑΘΡΙΝ ΣΚΑΛΙΔΟΥ

Γεννήθηκε στην Αθήνα.Σπούδασε κλασικό τραγούδι στο Ελληνικό Ωδείο, με την διεθνούς φήμης mezzo-soprano Γιολάντα ντι Τάσσο και πήρε το δίπλωμά της το 1993 με το βαθμό <<Άριστα>> και Α Βραβείο.
Το 1994 παρακολούθησε σεμινάρια κλασικού τραγουδιού, στη Ρωσία, με την Margarita Lilova.'
Έχει δίπλωμα υποκριτικής, από την Ημικρατική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, με καθηγητές τους Ντίνο Δημόπουλο, Δημήτρη Μυράτ, Γρηγόρη Βαφειά, Μαρία Χόρς, Γιάννη Στεφανέλλη κ.ά.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και σεμινάρια ορθοφωνίας με τους Δημήτρη Μυράτ και με το Νίκο Παπακωνσταντίνου. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ τραγουδιού εδώ και στο εξωτερικό.
Έχει επίσης πτυχία Ωδικής και Αρμονίας.
Από το 1993 διδάσκει επαγγελματικά Φωνητική και Ορθοφωνία. Παράλληλα απο το έτος 2017, διδάσκει στο Αττικόν Ωδείο, ως καθηγήτρια κλασικού τραγουδιού και Φωνητικής-Ορθοφωνίας.
Έχει κάνει ειδική εκπαίδευση για musical.
Από το 2000 συνεργάζεται με τη Λυρική Σκηνή, κυρίως στις οπερέτες, σαν solist.
Έχει παίξει σε μιούζικαλ στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και σε άλλα θέατρα.
Σαν ηθοποιός έχει πάρει μέρος σε αρκετά σήριαλς (Περί ανέμων και υδάτων, Καλή Πεθερά, Χριστουγεννιάτικο σόου στην ΕΤ1, Πάθος, Πανδοχείο οι Βρυκόλακες, κ.ά).
Επίσης έχει κάνει μεταγλωττίσεις σε παιδικά έργα της Disney.

Βιογραφικό ΦΡΙΞΟΥ ΜΟΡΤΖΟΥ

Ο Φρίξος - Διονύσιος Μόρτζος γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι γυιός του Ηθοποιού Γιάννη Μόρτζου και της παραγωγού ραδιοφωνικών εκπομπών μουσικού περιεχομένου Ράνιας Βισβάρδη, εγγονός δε, του Αρχιμουσικού φιλαρμονικής φρουράς των Αθηνών και κλαρινίστα αείμνηστου Διονυσίου Βισβάρδη, απο τον οποίο διδάχτηκε τα πρώτα του μαθήματα στη μουσική ! Μελέτησε μαθήματα πιάνου και θεωρία της μουσικής στην Αθήνα, εν συνεχεία στη μουσική Ακαδημία Richard Strauss του Μονάχου και στην μουσική Ακαδημία της Βιέννης, όπου ειδικεύτηκε στη μουσική δωματίου, στη συνοδεία τραγουδιού. Συνεργαζόμενος με την όπερα της Τασκένδης και την όπερα δωματίου της Βιέννης. Από το 1995 είναι μόνιμο μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ως πιανίστας και solist, Συμμετείχε ως solist, και στην συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, στην συμφωνική ορχήστρα της Θεσσαλονίκης και στην ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ. ΄Εχει επίσης παρουσιαστεί σε κονσέρτα και φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, επίσης στην Αίγυπτο, στην Κύπρο, στην Τουρκία, στην Ρωσσία, στην Ουκρανία και πόλεις της Νότιας Αμερικής !!!

Βιογραφικό ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΑΝΟΥ

Ο Σπύρος Μπάνος γεννήθηκε στην Αθήνα, γυιός του αείμνηστου ηθοποιού Δημήτρη Μπάνου. Σπούδασε πιάνο στο Ωδείο της Μουσικής Εταιρίας Αθηνών με την Μαρία Ευστρατιάδη, όπου και πήρε το πτυχίο του με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ ΠΑΜΨΗΦΕΙ», σπούδασε δε και ανώτερα θεωρητικά στο ίδιο ωδείο με τον Γιάννη Ιωαννίδη.
Από το 1991 έως το 1998 ήταν μέλος της Χορωδίας Αθηνών (μπάσος) με μαέστρο τον Γ. Ιωαννίδη συμμετέχοντας σε έργα Μπαχ, Χάιντελ και Μότσαρτ. Έχει επίσης εργαστεί σαν καθηγητής μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο της Αγ. Παρασκευής και στο Μουσικό Γυμνάσιο του Πειραιά.
Την τελευταία πενταετία ασχολείται συστηματικά με την σύνθεση και έχει συνεργαστεί με θεατρικές ομάδες, χορωδίες και φωνητικά σύνολα από σολίστες, ως συνθέτης και πιανίστας.
Εργάστηκε σαν μουσικός στη Δημοτική Φιλαρμονική της Αγ. Παρασκευής, παίζοντας πιάνο και κρουστά, εδίδαξε στο Χαλκιδόνειο Ωδείο θεωρητικά και σήμερα διδάσκει, στο Ωδείο Μουσικής Εταιρείας Αθηνών πιάνο, τραγούδι και θεωρητικά, έχει δε διασκευάσει πολλές μουσικές συνθέσεις και συνοδεύει πιανιστικά καταξιωμένους καλλιτέχνες του κλασικού ρεπερτορίου.

 

 

×

Για να εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies. Επισκεπτόμενοι τις σελίδες μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

Κατάλαβα