ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Α’ ΤΑΞΕΩΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Αρχείο Εκδηλώσεων 2024

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024 | Ωρα 09:00

ΜΝΗΜΟΣΥΝΗ | Η νέα εμβληματική Έκθεση Γλυπτών της Πωλίνας Κασιμάτη στο Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης (5/6-5/7/2024)

Εγκαίνια: Τετάρτη 5 Ιουνίου, 19.00

Διάρκεια Έκθεσης: 5 Ιουνίου - 5 Ιουλίου 2024

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 17.00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Το έργο της γλύπτριας Πωλίνας Κασιμάτη, παρουσιαζόμενο στην έκθεση "Μνημοσύνη" στο Μέγαρο της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης, περιγράφει μια βαθιά ανθρώπινη εμπειρία, που διαπερνά την αίσθηση της απώλειας και της αναγέννησης. Η Κασιμάτη δημιουργεί έναν διάλογο ανάμεσα στην ανθρώπινη μορφή και το υλικό, προσκαλώντας τον θεατή να εξερευνήσει τα συναισθήματα και τις ενοράσεις του.

Η έκθεση αναδεικνύει μια βαθύτερη συνειδητοποίηση της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από την τέχνη του σχηματισμού. Κάθε έργο φέρνει στην επιφάνεια τη συναισθηματική ένταση που συνοδεύει τη διαδικασία της ζωής.

Τα γλυπτά προτείνουν στο κοινό μια συναρπαστική διαδρομή στα άβατα της ανθρώπινης φύσης μέσα από το μπρούντζο και τον πηλό και αντικατοπτρίζουν τη συνεχή πάλη του ανθρώπου με τον εαυτό του και τον κόσμο γύρω του. Παράλληλα  αναδύεται η αξία του πόνου ως μέσο για την ανθρώπινη ανάπτυξη και επούλωση, προσκαλώντας τον θεατή σε ένα ταξίδι εσωτερικής αυτογνωσίας και ανακάλυψης.

Η καλλιτέχνης χρησιμοποιώντας τον πηλό ως μέσο έκφρασης επιτρέπει την άμεση επαφή με την ιστορία, ενώ με την χρήση του μπρούτζου υπογραμμίζει  τη δύναμη και την επιμονή του ανθρώπινου πνεύματος. Μέσα από την αφαίρεση, την απλοποίηση και την έκφραση του πάθους και της ανθρώπινης συνθλίψεως, αποτυπώνει την ανθρώπινη ύπαρξη με βάθος και ειλικρίνεια.

Από μικρή ηλικία, η Κασιμάτη γοητεύτηκε από την ανθρώπινη μορφή που έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική της ανάπτυξη. Μεγάλο μέρος της εστίασής της ήταν σε γλυπτά και εγκαταστάσεις που διερευνούν τη συναισθηματική έκφραση μέσω της ανθρώπινης μορφής.

Στο πλαίσιο της "Μνημοσύνης", η Κασιμάτη δημιουργεί μια αισθητική αντίθεση μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. Τα γλυπτά αυτά, που μοιάζουν να λιώνουν, αναδεικνύουν την αναπόφευκτη πορεία της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης, καθιστώντας την ίδια τη διαδικασία μια μορφή τέχνης.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΩΛΙΝΑ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Η Πωλίνα Κασιμάτη είναι γλύπτρια με έδρα την Αθήνα και καταγωγή από την Μ. Ασία.  Διακρίνεται για την εκλεπτυσμένη αισθητική της και την ικανότητά της να συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν μέσα από τα εντυπωσιακά έργα τέχνης που δημιουργεί. Με πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και με παραγγελίες από διάφορα ιδρύματα και ιδιώτες, αποτελεί μια καταξιωμένη φυσιογνωμία στον χώρο της γλυπτικής.

Τα έργα της έχουν αποκτήσει αναγνώριση και έχουν τιμηθεί με παραγγελίες από διάφορους φορείς, μουσεία και ιδρύματα, όπως το St. Catherine’s British School, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το ίδρυμα Χατζηιωάννου, το ίδρυμα Λεβέντη, το Μουσείο «Μαρία Κάλλας».

H Επιμέλεια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκε από την Γεωργία Σιβρή, Μουσειολόγο της ΕΣΤΙΑΣ και Επιμελήτρια Εκθέσεων.