ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΧΡΥΣΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Α’ ΤΑΞΕΩΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Αρχείο Εκδηλώσεων 2024

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 | Ωρα 18:30

Παρουσίαση του βιβλίου Αντιγόνη Ν. Ζουρούδη "Η Μάνα της Δωδεκανήσου" της Άννας Χαρίτου

Οι εκδόσεις mgk. σας προσκαλούν
την Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, στις 18.30
στην παρουσίαση του βιβλίου
Αντιγόνη Ν. Ζουρούδη
"Η Μάνα της Δωδεκανήσου"
της Άννας Χαρίτου.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η Φωτεινή Παζαρτζή, Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος της Έδρας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» της Σχολής Δικαίου και Διπλωματίας Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης.

Η συγγραφέας Άννα Χαρίτου θα μιλήσει για το τριετές ταξίδι της μέσα στα Αρχεία του Εθνικού και του Παροικιακού και Τοπικού Δωδεκανησιακού Τύπου και τις λοιπές πρωτογενείς πηγές, που στοιχειοθέτησαν το μωσαϊκό της προσωπικότητας μιας σημαντικής γυναίκας από τη Χάλκη, της Αντιγόνης Ζουρούδη, που το όνομά της συνόδευε ο τιμητικός τίτλος «Η Μάνα της Δωδεκανήσου».

Η ηρωίδα του βιβλίου, το 1931, ίδρυσε στην Αθήνα το πρώτο γυναικείο Φιλανθρωπικό Σωματείο τη «Δωδεκανησιακή Μέλισσα», και τέθηκε επικεφαλής μιας μεγάλης φιλανθρωπικής εκστρατείας για την προστασία  των προσφύγων συμπατριωτών της που κατέφθαναν καθημερινά την περίοδο του Μεσοπολέμου, από τα Ιταλοκρατούμενα νησιά της Δωδεκανήσου στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Το Σωματείο αυτό είναι ζωντανό  μέχρι σήμερα, χορηγώντας υποτροφίες αποκλειστικά σε Δωδεκανήσιους φοιτητές.

Το 1936, η Αντιγόνη Ζουρούδη  ίδρυσε το «Κυριακάτικο Δωδεκανησιακό Σχολείο», που λειτούργησε έξι σχολεία στην Αθήνα και τον Πειραιά, με στόχο να διατηρήσει και ενισχύσει την Ελληνική ταυτότητα στους ομογενείς Δωδεκανήσιους μαθητές τους. Μεταξύ άλλων, η Αντιγόνη Ζουρούδη και οι συνεργάτες της ανέλαβαν την κατασκευή μαρμάρινου ανδριάντα του Πάτμιου Φιλικού και Ήρωα της Επανάστασης του 1821, Δημητρίου Θέμελη, και τοποθέτηση του ανδριάντα επί του τάφου του, στον Κήπο των Ηρώων της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου.

Με την κήρυξη του πολέμου, το 1940  ιδρύθηκε από την κόρη της Αντιγόνης Ζουρούδη, τη γιατρό Πασιθέα Ζουρούδη, η «Ένωσις Διανοουμένων Δωδεκανησίων Γυναικών» με ιδρυτικό και δραστήριο μέλος και αργότερα επίτιμη Πρόεδρό της,  την Αντιγόνη. Η Ένωση κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής, ανέπτυξε σημαντικότατη αντιστασιακή δράση, και μετά την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, το 1947, βοήθησε στην αποκατάσταση των ζημιών και την ενίσχυση των κατοίκων των πιο μικρών και φτωχών νησιών της Δωδεκανήσου, που επέζησαν στον τόπο που γεννήθηκαν, ύστερα από 638 χρόνια σκλαβιάς.

Οι δύο παραπάνω Γυναικείες Οργανώσεις και η τρίτη των «Σχολείων», κατά το μεγαλύτερο μέρος της και αυτή γυναικεία, εντυπωσιάζουν με τη δράση τους, γιατί  με τόλμη και θυσίες, Δωδεκανήσιες γυναίκες συνέβαλαν στην εκπλήρωση του Εθνικού Στόχου, την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στη Μητέρα Ελλάδα.

Σε αυτή την εξέχουσα γυναικεία προσωπικότητα, οι συνεργάτες της στο «Κυριακάτικο Δωδεκανησιακό Σχολείο», για να την τιμήσουν για το έργο της και την αντιστασιακή της δράση κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής, απένειμαν τον επίζηλο τίτλο «Η Μάνα της Δωδεκανήσου».

Μέσα στις 400 και πλέον σελίδες του βιβλίου, ξεδιπλώνονται η ζωή και το έργο της μοναδικής αυτής γυναίκας, με παράθεση πολλών πρωτογενών πηγών και κειμένων τόσο της Αντιγόνης Ζουρούδη όσο και συνεργατών της και του Τύπου της εποχής. Τα κείμενα συνοδεύει φωτογραφικό υλικό, και στα Παραρτήματα ο αναγνώστης θα γνωρίσει την Οικογένεια Ζουρούδη και επιπλέον πηγές και πρωτότυπα κείμενα από τη δράση και την κληρονομιά της σπουδαίας αυτής γυναίκας.

Την εκδήλωση διοργανώνουν οι εκδόσεις mgk., η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης, η Δωδεκανησιακή Μέλισσα και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο.

Το βιβλίο θα παρουσιαστεί και στη Ρόδο, την Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024, στις 19:00, στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Λίγα λόγια για την Άννα Χαρίτου

Η Άννα Χαρίτου  γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε  στη Ρόδο όπου ζει μέχρι σήμερα. Έχει καταγωγή από τη Σύμη και τη Νίσυρο.

Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών και εργάστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, στον τομέα της γεωργικής έρευνας. Γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες, αγγλικά, ιταλικά  και γαλλικά.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Η Πεταλούδα της Ρόδου» (ISBN 978-618-84257-0-5), που κυκλοφόρησε με επιτυχία σε πολλαπλές εκδόσεις.

Έχει επιδείξει πλούσια πολιτιστική και κοινωνική δράση. Μεταξύ άλλων, είναι ιδρυτικό μέλος του Σπίτιου της Ευρώπης στη Ρόδο, στο οποίο διετέλεσε επί έξι χρόνια πρόεδρός του και σήμερα είναι «επίτιμη πρόεδρος» του.

Είναι μέλος, από το 1995, της Επιτροπής Ρόδου της «Δωδεκανησιακής Μέλισσας».

 URL ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ LIVE STREAMING:https://diavlos.grnet.gr/event/e4489